Leerdoelen
Aan het eind van deze scholing:
- benoem je de oorzaken en symptomen van het syndroom van Korsakov.
- benoem je de geheugenstoornissen en de executieve functiestoornissen bij het syndroom van Korsakov.
- benoem je de gevolgen van het syndroom van Korsakov.
- benoem je de mogelijke benaderingswijzen en de inhoud, functie en kenmerken van de benaderingswijzen.
- benoem je de logopedische interventies die toegepast kunnen worden bij cliënten met het syndroom van Korsakov.
Inhoud
Tijdens deze cursus komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- Client in beeld
- Empathisch directieve benadering
- Foutloos leren
- Leer- en trainbaarheid
Praktisch
- studiebelasting: +/- 5 uur
- €147,-
- 5 accreditatiepunten toegekend door ADAP tot 01-06-2026 voor NVLF
- erkend door ADAP voor NVLF
- gemaakt in samenwerking met het Korsakov Kenniscentrum
- certificaat bij slagen
Ervaringen
Logopedie bij Korsakov is nog niet erg bekend. Toch kom ik in de 1e lijn en op de revalidatieafdeling in het verpleeghuis waar ik werk regelmatig cliënten tegen die naast andere aandoeningen ook het Syndroom van Korsakov hebben. Dit is niet altijd eenvoudig. Veelal ontbreekt een concrete hulpvraag en motivatie. De e-learning Logopedie en Korsakov geeft een uitgebreide uitleg hoe het syndroom van Korsakov ontstaat, welke delen van hersenen gestoord raken en welke gevolgen dit kan hebben. Vervolgens wordt besproken welke aanpak zinvol is, of welke juist niet! Het logopedische gedeelte is verhoudingsgewijs wat kort, maar de uitgebreide algemene theorie geeft voldoende input om toe te kunnen passen in je behandeling van mogelijk voorkomende problemen tav communicatie en/of eten&drinken. Diverse artikelen, casuïstiek en filmpjes wisselen elkaar leuk af. Tussendoor krijg je toetsvragen die je direct helpen om de stof nog even te herhalen. Door deze e-learning heb ik nu gedegen kennis en handvatten om tijdens mijn logopedische behandeling rekening te houden met de beperkingen én mogelijkheden die het Syndroom van Korsakov met zich meebrengt. Een aanrader dus!
Heb je nog vragen?
Mail ons!
info@ergolearning.nl
Bernd Koopman is meer dan 10 jaar werkzaam als logopedist, waarvan 9 jaar bij Atlant in Beekbergen (tot dec. 2019). Atlant is een zorgorganisatie waar veel mensen met het syndroom van Korsakov wonen en zorg krijgen (o.a. logopedie). Het werken met de doelgroep Korsakov heeft Bernd als bijzonder ervaren. ‘Je weet nooit hoe de dag loopt, de ene dag gaat alles volgens schema en de andere dag is je dagschema binnen 2 min van tafel. Het gebruik van een empathische directieve benadering helpt bij het onderzoeken en begeleiden van de Korsakov bewoners’. ‘De grootste uitdaging als logopedist vind ik om de logopedisch interventie aan te laten sluiten bij de doelgroep’. In de e-leaning worden ervaringen en praktische handvatten gegeven om zo goed mogelijk logopedische hulpvragen, onderzoek en behandeling, aan te laten sluiten bij personen met het syndroom van Korsakov. Voor inhoudelijke vragen is Bernd te bereiken via Bernd.logopedie@gmail.com
Martine Peek is ergo- en handtherapeut en heeft daarnaast een studie Sociologie (richting Verzorging en Beleid) afgerond. Martine heeft expertise opgedaan in de ouderenzorg in het werken met cliënten met multiproblematiek. Op dit moment is ze werkzaam als eerstelijnstherapeut, richt ze zich op community-based werken en handproblematiek.
Floor Jansen is ergo- en handtherapeut en heeft daarvoor een studie Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen afgerond. Ze heeft gewerkt bij het Expertisecentrum Korsakov van Amsta en heeft daardoor veel praktische ervaring in het ondersteunen en behandelen van cliënten met Korsakov. Floor heeft gewerkt in de geriatrische revalidatie met het accent op orthopedie. Daarnaast heeft ze ervaring in het behandelen van ouderen in de eerstelijn.